Det globala kriget

Henri Meyer, Public domain, via Wikimedia Commons

Categories :

Det pågår ett stort globalt krig och kriget i Ukraina är en del av det. Av någon märklig anledning skrivs det väldigt litet om det i Sverige. Det är ett krig som påbörjades i början på 2000-talet och som utökas för varje dag. Det handlar om det globala handelskriget där Kina med det globala syd står i ena hörnan och USA samt EU i det andra.

Nyuppdelning av världen

Vad som sker är en nyuppdelning av världen där länder som tidigare var kolonier genom sin kapitalistiska utveckling håller på att äta upp marknadsandelar av de deras forna herrar. I denna hänsynslösa kamp gör USA och EU all för att behålla sitt försprång men det är tydligt att det blir allt svårare. Sanktioner staplas på varandra och flera länder hamnar nu i kläm.

Vem ska de välja?

USA och EU gör allt för att dra till sig länder genom hot och Kina erbjuder billiga produktionskostnader genom kontroll av långa produktionskedjor. I detta krig finns det offer och vinnare på alla sidor. Men vad kommer det innebära för arbetarklassen och kan detta globala handelskrig utvecklas från kallt till hett?

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook