Kriget i Gaza

Solidaritet med palestinierna

Categories :
Etiketter: , , , ,

Kriget i Gaza, som snart pågått i ett år, håller på att utvecklas till ett allmänt storkrig i regionen. Skärmytslingar mellan Libanon, Iran på ena sidan och Israel på andra sidan. Samtidigt har vi en konflikt mellan Saudiarabien och Jemen där Huthirebellerna har agerat i solidaritet med Gaza.

Ett storkrig

Mer och mer trots varningar om återhållsamhet för att undvika ett storkrig ser vi att det snarare börjar röra sig i den riktningen. Mordet på Hamas högsta politiska ledare samt förhandlare, Ismail Haniya, kan knappast leda till ökad fredvilja och förolämpningen att göra det i Iran visar att Israel snarare är intresserad av att öka krigsviljan.

USA skjuter fredsavtal i sankt

USA har nu sagt att man kommer hjälpa Israel att försvara sig mot en så kallad hämndaktion. Istället för att tala om ett vapenstillestånd och en kritik mot Israels riktade attacker för att omöjliggöra fredsavtal gör man tvärtom. Man fortsätter att prata om landets rätt till självförsvar oavsett vilka aktioner det genomför.

Profiten först

Även om fler och fler länder kritiserar Israel så är det affärer och profiter som kommer först, att bryta sina handelsförbindelser med terrorstaten är knappast realistiskt. Det visar att det är arbetarklassen som fredsvännerna måste sätta sin tillit till.

Kamp lönar sig

Genom aktioner som demonstrationer och generalstrejker kan man komma åt de som vill fortsätta status quo och tvinga dem att byta linje vilket man lyckats att göra i några länder. Studenter har lyckats förmå vissa universitet att bryta det akademiska utbytet med Israel.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook