Oberoende media?

Categories :
Etiketter: , ,

Fri och oberoende media är något som brukar nämnas som en av de viktigaste beståndsdelarna i en demokrati. Problemet med denna framställning är att det aldrig konkret förklaras vad fri och oberoende media i sig själv är. Menar man att redaktionen bestämmer själv vad som ska tas upp utan inblandning av ägarna? Betyder det att redaktionen anställer sig själv eller är det ägarna som tillsätter dem? I ett klassamhälle kan lika litet media som övriga delar vara oberoende.

Klassamhället

Vårt samhälle är organiserat på basis av de klasstrukturer som existerar och emanerar från ägandet. Borgarklassen, den härskande klassen i vårt samhälle, kan inte behålla sitt grep endast genom vapenmakt utan måste framför allt göra det ideologiskt. Den måste framställa sin makt som evig och rättvis och till sin hjälp har de tidningar, skolor, radio, TV och så vidare.

Eftersom Sverige har knutit upp sig till den västliga imperialismen i den under kapitalismen evigt pågående kamp om marknadsandelar så innebär det att medierapporteringen om deras allierades handhavanden kommer att till stor del vara positiv.

Palestina

Det kan vi i synnerhet se när det gäller Palestina-frågan. I tidningen Journalisten publicerades 21 augusti 2024 en debattartikel undertecknad av diverse kulturpersonligheter som poängterade den extremt ensidiga rapporteringen samt misstänkliggörandet av de som protesterar mot kriget. Så lång så väl men de kunde inte undgå att hamna i samma gamla småborgerliga spår genom att avsluta med ” I en värld av desinformation behöver vi trovärdig journalistik baserad på fakta. Det är dags att stärka förtroendet för vår profession genom att återgå till grundläggande journalistiska principer: noggrannhet, balans och saklighet.”.

Vad menar man med trovärdig och för vem?

Baserad på fakta men vilka? Samma människor som kämpar för fred här stödjer kriget i Ukraina eller kriget på Balkan. Kommunisterna pratar aldrig om fri och oberoende media utan förstår att all media är klassmedia. Vad det handlar om är på vilken sida man står på i de klasskonflikter som utspelar sig i vår samtid.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook