Yttrandefriheten igen

Yttrandefriheten skall inskränkas

Categories :

I förra veckans program behandlade Radio Kommunist frågan om yttrandefriheten. Under veckans gång har frågan aktualiserats ytterligare. Telegrams ägare Pavel Durov har nu arresterats på grund av bolagets påstådda bristande attityd gällande kriminella handlingar. Media plattformen är därmed medskyldig till dessa brott. Det är något som fått en hel del människor att kritisera beslutet där frågan snarare handlar om kontroll om nyhetsflödet än brottsliga handlingar.

Censur och desinformation

Det finns tydligt stöd för denna position eftersom det är en utveckling som vi kan se runt om i världen. När det gäller Telegram har en del EU-politiker yttrat sig väldigt tydligt, att plattformen är farlig eftersom den sprider desinformation från Ryssland. Den censur som man anklagar länder som Ryssland och Kina för är man själv väldigt duktiga på att driva på genom att påstå att man skyddar yttrandefriheten bäst genom att inskränka den.

Korruption i Sverige

I Sverige pågår det något mystiskt. Det verkar som det är omöjligt för våra tidningsmurvlar att skriva att korruptionen är lika utbredd här som annorstädes. Detta trots att man gång på gång ger exempel på denna korruption. Istället raljerar man om oseriösa aktörer, dåliga upphandlingar och okunniga politiker.

”Skolplattformen”

Ett bra exempel på detta är Patrik Kronqvists recension av Olle Lindholms ”Skolplattformen” som publicerats på Expressen . Boken handlar om ett havererat IT-projekt i Stockholm med skenande kostnader som resultat. Om detta hade varit ett engångsfall är det förståeligt att ha denna hållning men eftersom denna historia har många syskon borde den mest efterblivne skribent inse att korruptionen är massiv och att stat och kapital går hand i hand i frågan. Men det kanske är så att dessa skribenter inte vill bita den hand som föder dem.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook
Vi finns nu också på TikTok