EU ett sjunkande skepp

För det klassmedvetne arbetaren finns det ett alternativ

Categories :

En viktig rapport har släppts. Den handlar om EU: s framtid, skriven av Mario Draghi f.d. ordförande för den Europeiska Central Banken (ECB) och f.d. premiärminister i Italien. Beskrivningen är knappast positiv och Draghi föreslår en del ändringar som ska stärka EU: s konkurrenskraft framför allt gentemot USA och Kina. För det första vill han se en bättre koordinering (militärt och industriellt) och minskad byråkrati. Vilket givetvis innehåller skattesänkningar och ökade bidrag för kapitalet. För det andra vill han se att EU säkrar strategisk autonomi vilket betyder att EU ska ta större kontroll över produktionskedjorna som inkluderar råvaror och energi. För det tredje vill han att EU ska utveckla IT-teknologi. Detta ska bekostas genom skattesänkningar och bidrag till kapitalisterna.

Kapitalismens kris

Varför befinner sig EU i denna situation med tanke på all retorik gällande dess framgång som projekt. Det är en fråga som först och främst måste utrönas för att se om den historiskt konkreta situationen tillåter att denna vision kan realiseras. När en viktig rapport har släppts. Det är vad dagens program i huvudsak kommer att handla om.

Ukrainas framtida medlemskap i EU

En annan fråga som kommer att diskuteras är den om Ukrainas framtida medlemskap i EU. Denna fråga är märkligt nog indirekt kopplad till rapporten eftersom det påstås att landet kommer att bidra till att vitalisera EU som helhet.

En lyssnarfråga

Som avslutning har vi fått in en lyssnarfråga. Den handlar om taktik och organisation gällande politiska nätverk och partisymboler. Lyssnaren undrar varför det är så att vid vissa demonstrationer det inte tillåts att visa partitillhörighet som vid de senaste Palestinademonstrationerna. Vore det inte bra om folk kunde se vem som stödjer vad, frågar lyssnaren. En intressant fråga som har större konsekvenser än vad folk tror vid första anblick.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG:
636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook
Vi finns nu också på TikTok