Ukrainas segerplan och världens undergång

Categories :
Etiketter: , ,

Zelenskyjs segerplan har nu presenterats. Den innehåller inget direkt nytt utom en sak, medlemskap i NATO alternativt samma garantier som medlemmar i NATO. NATO: s stadgar är tydliga i denna fråga. Ett land som ansöker om medlemskap får inte befinna sig i krig eller ha brist på kontroll över sina gränser. Även om USA skulle strunta i regelverket och säga ja så måste alla länder, 32 stycken, godkänna Ukrainas medlemsansökan. Något sådan är högst osannolikt eftersom det skulle ge landet rätt att aktivera artikel 5 som handlar om ömsesidig hjälp. Det betyder att världen skulle kunna dras in i ett tredje världskrig. Zelenskyjs plan har varit klar sedan 2023 när offensiven misslyckades, att dra in fler länder direkt i konflikten och genom detta få Ryssland att dra sig tillbaka.

Tröskeln för kärnvapenkriget sjunker

Samtidigt har Ryssland antagit en ny kärnvapensdoktrin som innebär att man har rätt att använda kärnvapen mot länder som inte har dem själva. Det är något som har fördömts runt om i världen, i alla fall bland den västliga imperialismen. Vad man glömmer bort att nämna är att det är ungefär samma stadga som NATO själv har sedan ca 30 år tillbaka. En av de saker som aldrig nämndes vid Sveriges NATO anslutning. Men skulle kommit fram vid en folkomröstning som de styrande till varje pris ville undvika.

De rika blir rikare på de fattigas bekostnad

De rikaste 1 procenten äger mer än 95 procent av världens befolkning enligt en ny rapport från Oxfam.  ”Det är en ofattbar orättvisa att 1 procent av världens befolkning äger mer än 95 procent av världsbefolkningen. Denna extrema ojämlikhet skapar en skev verklighet där miljardärer styr våra liv, medan majoriteten kämpar för att överleva. Det är dags att ställa krav på rättvisa och förändring”, säger Rosaline Marbinah, policychef på Oxfam Sverige. 

Kamp kan förändra

För Kommunisterna är detta inget nytt och vi kräver inget av borgarklassen utan vi uppmanar arbetarklassen att ta makten över sina liv.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG:
636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook
Vi finns nu också på TikTok