Kapitalismen är exploatering

Categories :

I vår kapitalistiska samtid så finns det ingen fråga som är lika kontroversiell som frågan om socialismen. För den härskande klassen, oavsett system som bygger på exploatering, finns det inget värre än att förlora sin makt. Men även om den gamla förtryckaren ersätts med en ny kan den gamla trots allt komma överens med den nya och därmed överleva och successivt omvandlas. Det här var något som vi såg framför allt i Europa där borgarklassen genom tvång grep makten men kom överens med spillrorna av adel som fick till uppgift att sköta den nya statsapparaten, särskilt när det gällde diplomati och dylikt.

Ersatt ett slaveri med ett annat

Men mellan arbetarklass och borgarklass kan ingen sådan överenskommelse slutas eftersom alla andra historiska systemskiften endast inneburit att man ersatt ett slaveri med ett annat. Socialismen innebär upphävandet av allt förtryck genom att makten läggs i folkflertalets händer, de som producerar våra nyttigheter. De nya produktionsförhållandena frigör produktivkrafterna, låter de ta stora språng framåt och undan för undan kommer människan att arbeta mindre och bli mer än bara en producent och konsument.

Socialism är vägen framåt

Arbetet kommer att utvecklas till att tillfredställa våra behov och genom reducerad arbetsdag kommer vi att studera, idrotta, forska, måla och skriva. Vi utvecklar alla sidor av vår personlighet, vi blir tillslut människor och inte bar en kugge i ett maskineri var syfte är att skapa profit för ett fåtal. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov är vad socialismen betyder. Men för att nå dit krävs det en nödvändigt lång historisk period som gått från stamsamhälle, slaveri, feodalism och kapitalism.

Marx visar vägen

Kapitalismen är slutet och därmed kommer slutstriden att bli förbittrad och hård. Borgarklassen gör allt för att bevara sitt herradöme och kommer därmed tillgripa alla medel för att säkra sin överlevnad. I denna kamp använder de alla slag ideologier för att bedra och många är deras tjänare som står till deras tjänst. Det är därför arbetarklassen måste rusta sig med sin egen teori för utan denna kan man inte frigöra sig från träldomen. Marxismen är teorin och utrustad med denna kommer vi en dag slita sönder våra bojor och vinna världen.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook