Överskottsmålet äntligen skrotat

Zelensky

Categories :

I riksdagen har politikerna kommit överens om att skrota det så kallade överskottsmålet, istället blir det ett balansmål. Det innebär att man frigör ca 25 miljarder per år. Överskottsmålet infördes på slutet av 90-talet med många negativa konsekvenser. Nödvändiga satsningar på infrastruktur har uteblivit och det har ackumulerats en underhållsskuld på flera områden. Emellertid återstår frågan är vad man kommer göra med pengarna. Ska de användas till infrastruktur eller ytterligare framtida skattesänkningar? Eller skall de finansiera miljarderna till försvaret? Är de avsedda att betala DCA avtalet?

Utbredd korruption

Om vi ser på den offentliga sektorn kan vi se att en hel del pengar försvinner genom korruption. Vi har skolan som ett bra exempel där kapitalet plockar ut pengar istället för att de går till undervisning. Likadant är det med alla bemanningsfirmor som dränerar det offentliga på pengar. Exemplen är helt enkelt legio. Med stor säkerhet är det här lejonparten av pengarna kommer att hamna.

Stärk den offentliga sektorn

Vi kommunister anser att det är angeläget att stärka den offentliga sektorn, men det betyder inte att vi är intresserade att göda det privata kapitalet med skattepengar. För att få maximal nytta av dessa resurser krävs det samtidigt en omstrukturering av flera områden som till exempel skola och sjukvård men också när det gäller det svenska upphandlingssystemet.

Kriget i Ukraina

Volodymyr Zelenskyj har tillslut presenterat sin segerplan. Den innehåller fem steg som ska garantera Ukrainas och resten av Europas säkerhet, om man vill ta honom på orden. Problemet är att de flesta anser att den är fullständigt orealistisk. Varför forsätter Zelenskyj att envisas med samma plan gång på gång även om han påstär att den är ny? Det är något som Radio Kommunist kommer att kommentera idag.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG:
636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook
Vi finns nu också på TikTok